Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Постменопаузално кървене


Анамнеза 

59-годишна жена съобщава за малко количество яркочервена кръв по нощницата при ставане от сън. Симптомът се проявява за трети път. Последният й менструален цикъл е бил на 49-годишна възраст. Споделя за горещи вълни и нощно изпотяване около периода на менопауза, които в последствие са изчезнали. Пациентката е сексуално активна, с отскоро забелязана вагинална сухота. Има две деца, родени по естествен път. На 34 години е провела лапароскопска стерилизация. Не е използвала хормон-заместителна терапия. Приема Атенолол поради артериална хипертония и Омепразол поради епигастриални болки.  

Физикален преглед 

Пациентката е с леко наднормено тегло, абдоминален преглед – б.о., вулвата и вагината са изтънели и атрофирали, цервиксът е нормален, матката е малка, като не се откриват маси при палпация, ендометриум <5 mm.


ВЪПРОС:

Въз основа на анамнезата на пациента и находките от физикалния преглед,
коя е най-вероятната диагноза?


Отговор:

Верен отговор: Г: Атрофичен вагинит.

Атрофичен вагинит
Диагнозата атрофичен вагинит може да се постави след анализ на биопсията и ехографията, изключващи възпаление, хиперплазия и малигнен процес. Етиологията е свързана с недостиг на естрогени. Клиничните симптоми включват жълто-зелено вагинално течение с липса на миризма, вагинална сухота, болки при полов акт, кървене на влагалищните стени при допир, изтънен и неовлажнен вестибулум вагинале, срамните устни губят подкожната си мастна тъкан; малките срамни устни са раздразнени и раними.

Ендометриален рак
Постменопаузалното кървене винаги се асоциира с ендометриален тумор, поради което изключването на тази диагноза е приоритет. Въпреки това само 10% от жените с постменопаузално кървене са с тази диагноза. При ехография се установява, че ендометриумът е <5 mm.

Ендометриален полип
Точната причина, поради която се формират полипи в матката е неизвестна, но вероятно роля има промяната в хормоналните нива. Естрогенът, който предизвиква удебеляване на ендометриума всеки месец, вероятно е свързан и с растежа на маточните полипи. Клиничната картина включва: нередовно менструално кървене, кървене след менопауза, извънменструално кървене, кървене след полов контакт, трудно забременяване.

Ендометриална хиперплазия
Жлезистата хиперплазия на ендометриума представлява неравномерно задебеляване на маточната лигавица. Счита се за преканцерогенно заболяване на маточното тяло. Развива се най-често у жени във възрастта около менопаузата. Проявява се с неправилни маточни кръвотечения. Фактори, които повишават риска от развитие на хиперплазия на ендометриума са: ранна поява на първата менструация, късно настъпване на менопауза, наднормено тегло, захарен диабет, нераждали жени.

Вулво-вагинална кандидоза
Причинителите на вулво-вагиналната кандидоза са Сandida albicans, Candida krusei, Candida glabrata. Клиничната симптоматика включва бяло, гъсто вагинално течение без мирис, парене, дизурия, сърбеж, признаци на възпаление и оток по влагалището. Предразполагащи фактори за неусложнена ВВК са: бременност, климакс, менструация, лекарства, стрес, носене на синтетични дрехи и бельо, вани, басейни. n