Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Болка в ухото, замаяност и обрив


Анамнеза 

24-годишен мъж, ХИВ-позитивен, постъпва в спешно отделение с основно оплакване от болка в лявото ухо, започнала преди около 24 часа. Пациентът съобщава, че предишния ден е посетил личния си лекар, който не е открил патологични находки, сочещи за инфекция. Малко след прегледа мъжът усетил значително усилване на болката в лявото ухо, придружено със зачервяване и подуване. Повърнал е два пъти за последните 24 часа и съобщава за замаяност при всяко по-рязко движение на главата. В допълнение пациентът твърди, че слухът му е намалял. Не съобщава за температура, главоболие, отпадналост. Не е поставял тапи за уши или други предмети в ухото си. Не съобщава за травми, алергии. Все още не приема медикаменти за лечението на инфекцията си. 

Физикален преглед 

Пациентът е спокоен, афибрилен, с кръвно налягане 132/87 mmHg, сърдечна честота – 124 удара/мин., дихателна честота – 18. Забелязват се еритематозни лезии, оток и повърхностни везикули, обхващащи лявото външно ухо. Не се откриват патологични находки в тъпанчевата мембрана и орофаринкса. Обективното изследване на зрителен анализатор установява хоризонтален нистагъм. При оглед на главата се забелязва лека лицева левостранна мускулна слабост, която обхваща челото, околоочните мускули и устата. Изследвани са всички черепно-мозъчни нерви, при което не се установява патология. Без находки от страна на ССС и ДС.


ВЪПРОС:

Според снетата анамнеза и физикалния преглед коя е най-вероятната диагноза?


Отговор:

Верен отговор: Г

Синдромът на Ramsay Hunt, или още познат като херпес зостер oticus, е рядко усложнение на херпес зостер. Реактивацията на латентния херпес зостер вирус в Ganglion geniculatum причинява остра болка в областта на ухото, ушни везикули и лицева парализа. Синдромът засяга и двата пола с еднаква честота. Клиничната картина се влошава при имунокомпроментирани пациенти. Лицевата парализа обикновено е унилатерална. Рядко се наблюдава пълно възстановяване.

  • А. Отитис екстерна представлява остро възпаление на кожата на външния слухов отвор. Основните причинители на възпалението са стрептококите и стафилококите, както и дифтерийният бактерий. Клиничната картина включва по-слаба или по-силна болка в ухото, която се засилва при хранене или при теглене на ушната мида. От съответната страна лимфните възли могат да бъдат увеличени и болезнени. Кожата на външния слухов канал е зачервена, инфилтрирана, каналът може да е изпълнен с ексудат с неприятна миризма. На места се виждат язвички.
  • Б. Тригеминална невралгия се развива най-често при лица над 50-годишна възраст и е почти винаги унилатерална. Компресия, най-често от аберантни клонове на горната малкомозъчна артерия, причинява демиелинизация. Клиничната картина включва силна болка от стрелкащ характер по хода на 5-ти нерв, провокирана от шум, студен въздух, докосване, дъвкане и др.
  • В. Парализата на Bell е остра, изолирана парализа на лицевия нерв, която най-често е причинена от вирусни инфекции. Това е внезапна унилатерална лицева мускулна слабост, включваща понякога загуба на вкус. Болката зад ушната мида е честа находка. Спонтанно подобрение настъпва около втората седмица след началото на симптомите, но възстановяването може да продължи 12 месеца. Парализата на Bell се среща по-често при възрастни, диабетно болни и бременни жени.
  • Д. Ракът на ушната мида е рядко срещано заболяване. Предразполагащи фактори за развитието му са екземи, измръзвания, изгаряния, брадавици. Ракът се локализира най-често по задната част на ушната мида и в областта на хеликса. Клиничната картина включва кървяща язва, със заоблени и повдигнати ръбове. Има бавен ход на развитие.