Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 3 2021

Профилактичният и подпомагащ ефект на етеричните масла при лечението на коронавирус са неоспорими

виж като PDF
Текст A
доц. д-р Петър Атанасов
Клиника по вътрешни болести в УМБЛСМ "Н. И. Пирогов"


Доц. д-р Петър Атанасов ръководи Клиниката по вътрешни болести в УМБЛСМ "Н. И. Пирогов" от 2014 г., а от началото на кризата с коронавируса оглавява и най-голямото в страната отделение за лечение на пациенти с COVID-19. Завършва медицинското си образование в Медицинска академия – София, и има 30-годишен лекарски клиничен трудов стаж. Има защитена специалност по Вътрешни болести, Научна медицинска информация, Клинична хематология, Мениджмънт. В момента специализира Спешна медицина. От 2016 г. има присъдена образователна и научна степен "доктор" по медицина и присъдена академична длъжност "доцент" по научна специалност Вътрешни болести. Има над 50 научни публикации в наши и чужди научни списания.


Доц. Атанасов, бихте ли споделили Вашето мнение за продук­тите, съдържащи етерични масла (евкалипт, сладък портокал, мирта и лимон) и как те помагат на пациентите?

С такъв препарат имам дългогодишен клиничен опит. Мнението ми е положително, разбира се! Затова и опитът ми е дългогодишен; продължавам да трупам знания и добри клинични резултати и към момента.

Цялата група етерични масла за перорално приложение са много добри средства за "природно повлияване" (да го наречем така) на редица възпалителни заболявания на горните дихателни пътища. Препаратите се усвояват добре чрез хранителната система на човека и се излъчват в достатъчна концентрация и в почти непроменен състав през секретиращата лигавица на горните дихателни пътища. Там са и основните им ефекти – втечняват секретите, които се натрупват при възпалителни заболявания на носните и околоносните кухини, частично трахеята и бронхите, но съставните природни продукти повлияват добре и динамиката на червата, жлъчните пътища, даже и пикочоотделителните пътища.

За щастие, тези етерични масла почти нямат странични ефекти, а малкото такива също могат да се окажат полезни при определени пациенти – при хората с "мързеливи" черва например. Разбира се, винаги трябва да се следи стриктно за "първото" и най-значимо противопоказание – алергия към някоя от съставките! Това правило важи за всяко лекарство, храна, козметичен продукт и т.н.

Вие оглавявате най-голямото в страната отделение за лечение на пациенти с COVID-19. Намират ли място в лечението на тези пациенти медикаменти с растителен произход?

Да, ние прилагаме тези медикаменти при много от нашите пациенти, като съобразяваме стриктно конкретните показания и противопоказания при всеки един пациент. Голямо удобство е, а и ползата е неоспорима, когато успяваме да повлияем на една част от симптомите с природни средства – разбирайте билколечение.

Какъв е опитът Ви досега с продуктите, съдържащи етерични масла (евкалипт, сладък портокал, мирта и лимон) при пациенти с COVID-19?

От самото начало на епидемията не сме спирали да ги прилагаме. Искам да отбележа, че от години насам, при всяка сезонна епидемична обстановка, ние използваме тези продукти в комбинация с редица други препарати от тази група като профилактично средство, както и по време на развита вече грипоподобна симптоматика при пациентите с леко и средно по тежест протичане на редица сезонни вирусни инфекции. Ефектът е много добър. В много случаи този подход "спестява" приложението на ред други лекарства. Повечето от тези "други" лекарства имат понякога и сериозни странични ефекти и/или са сериозно предизвикателство за функциите на редица жизненоважни органи и системи в човешкото тяло – антибиотиците например. Много често профилактичното приложение на перорални етерични масла или ранното им прилагане още в продромалния период (периодът на най-ранни симптоми) на грип и грипоподобни заболявания, предотвратява нуждата от прилагане на антибиотици.

Намирате ли връзка в тази посока със започналото в Германия клинично проучване за продукт, съдържащ етерични масла (евкалипт, сладък портокал, мирта и лимон), като допълнителен компонент в терапията за пациенти с COVID-19? Какви са очакванията Ви за резултатите от него?

Не просто връзка – намирам много прагматизъм! Коронавирусът е с "предимно липидни гащи" – това е шеговит автоцитат! Да поясня – в състава на вирусната обвивка превалират липидни молекули. Поради това детергенти (сапуните например), мастни разтворители и пр., много бързо инактивират вируса. По тази логика, етеричните масла, които са мощни липидни разтворители, също инактивират вируса. Разбира се, не бива да вменяваме вълшебни свойства на лечението с етерични масла, но профилактичният и подпомагащият им ефект при лечението на коронавирусната инфекция са неоспорими.

Казвайки всичко това, имам предвид само леко- и среднотежко протичащите коронавирусни усложнения. При пациентите с тежко протичащи усложнения не прилагаме препарати от тази група. Прилагаме обаче комбинации от тези препарати в следболничния период и то в продължение на няколко месеца с цел по-бързо възстановяване на белия дроб и намаляване на фиброзните изменения след преживените тежки пневмонии. Нашите резултати са напълно задоволителни и обнадеждаващи. Почти няма регистрирани от нас странични ефекти от продължителната профилактика на "фиброзите" с перорални етерични масла.