Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 3 2021

Ключът към щастлива, дългогодишна практика

виж като PDF
Текст A
В тази статия ще споделим с вас някои тайни, събрани от дългогодишни специалисти в областта на медицината, които ще ви помогнат да избегнете burnout-а, от който страдат все повече медици.

Поддържайте екипа си малък и флексибилен. Правилото на основателя на Амазон гласи „Всеки нов бизнес трябва да бъде изграден от екип, достатъчно малък, че да може да бъде нахранен с две пици“. Ние се съгласяваме с него. Не е нужно да сте на свободна практика, за да постигнете това. Дори големите отделения биха могли да бъдат организирани на по-малки работни групи, което им позволява по-голяма гъвгавост и по-концентрирана и ефективна работа.

Опознайте членовете на екипа си и продуктивността им ще се повиши значително. Отношението ви към всяко звено от екипа ви е от изключително значение за работата му. По такъв начин се гради взаимно доверие, което е най-ценното условие за една успешна практика.

Не оставяйте днешната работа за утре. Пациентите, които имат спешна нужда да бъдат прегледани няма как да бъдат отложени за друг ден или поставени в графика ви за седмици напред.

Не пречете на екипа си. Много лекари се изтощават от административната работа, която неизбежно е част от практиката. Оставете я на членовете на екипа си, които знаят как най-добре и бързо да я свършат. Всичко, с което трябва да се занимавате, е медицина.

Отделяйте нужното време за всеки пациент. Изслушайте го, успокойте го и се отнесете с уважение към всеки човек и неговия проблем. Дори и една минута спокоен разговор между лекар и пациент може да е от решаващо значение.

Животът ви не е само медицина. Многото часове, прекарани с екипа ви, биха могли да доведат до излишно напрежение. Освен това, практикуването на хоби или участие в доброволни организации в извънработно време, се отразява изключително добре върху концентрацията на работното място, изпълвайки ви с ентусиазъм и енергия.

Приемайте го лично. В медицинския университет ме посъветваха никога да не споделям личния си живот с пациентите. Това е в противовес със съвета на библейския апостол Св. Павел, който казва: „Поради любовта си към вас, ние с наслада споделихме не само работата, но и живота си.“ Павел е прав. С взаимно споделяне се гради доверие и удовлетворителни резултати от лечебния процес.

Отдайте се. Това е и истинската тайна към щастлива практика като лекар: отдайте се на работата и пациентите си, колкото и напрегнато и трудно да е в началото. Това е дълъг процес, който води до удовлетворение за цял живот.