Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 4 2021

10 тригъра на псориазис

виж като PDF
Текст A
1. Хормонален дисбаланс
Най-честият възрастов диапазон за развитие на болестта е 2 и 3 декада, както и след менопауза. Смята се, че хормоналните промени влияят на псориазиса. Хормоните повлияват и на степента на изява на болестта. Бременността, от друга страна, намалява симптомите на псориазис. Хормоните, считани за активатори на кожното заболяване, са естроген, прогестерон, кортизол, адреналин, пролактин, тиреоидните хормони, лептин, грелин и инсулин.

2. Тютюнопушене
Пушенето многократно влошава симптомите на псориазис. Според проучвания близо 20% от случаите на псориазис са свързани с пушенето. Пушенето активира патологичен имунен отговор с последващо влошаване на състоянието на кожата. При пушачи рискът от развитие на псориазис е двукратен. Ако лицето е от женски пол – рискът нараства четирикратно. Тютюнопушенето води до развитие на т.нар. палмоплантарен псориазис. Около 80% от индивидите, при които псориазисът е в ремисия, са непушачи.

3. Нараняване на кожата
Доказано е, че индивиди, страдащи от псориазис, при нарушаване на целостта на кожата си развиват симптомите на болестта. Много често местата на болестните лезии са именно наранените участъци от кожата, независимо от локализацията им. От особена важност е аплицирането на слънцезащитен крем през слънчевите месеци от годината, употреба на репеленти срещу ухапвания от насекоми, внимание при епилиране.

4. Инфекции
Когато имунната система активно се бори с дадена инфекция, псориазисът рецидивира. Неспецифичните инфекции като стрептококовата се свързват с подобен процес. При деца и млади индивиди стрептококите отключват т.нар. гутатен псориазис. Други инфекции, свързани с псориазиса са тонзилит, респираторни инфекции, бронхит, отит.

5. Медикаменти
Някои медикаменти активират или влошават псориа­зиса. Важно е при поява на такъв симптом навременното консултиране с лекар за промяна на дозата или при нужда превключване към друг медикамент. Антималарийните, антиинфламаторните, някои антихипертензивни медикаменти и литият са доказано тригериращи псориазис.

6. Татуировки
Може би ви допадат татуировките, но те не са добра идея ако страдате от псориазис. Пиърсингът и татуировките активират псориазиса поради травмирането на части от кожата. Има данни за пациенти, които отключват псориазис 10-14 дни след татуиране. Освен това татуираната кожа би могла да се инфектира. Кожните инфекции също довеждат до псориазис.

7. Студено и сухо време
Студеният и сух въздух, съчетан с липсата на слънчева светлина водят до изява на симптомите на псориазис. Помощник в борбата със зимния псориазис се явяват овлажнителите на въздух за дома и хипоалергична хидратираща козметика за тяло.

8. Алкохол
Изследвания показват връзката между ексцесивната алкохолна консумация и псориазиса. Мъжете, които приемат по-големи количества алкохол са по-податливи към развитие на болестта. Освен това консумацията на спиртни напитки повлиява негативно лечението и редуцира периодите на ремисия.

9. Алергии
Въпреки че и алергиите, и псориазисът са следствие от патологичен имунен отговор, не е научно доказано, че псориазисът е алергична реакция. Съществуват случаи, при които дадена алергия активира псориазиса. Кожните лезии от псориазис е възможно да се объркат с алергични реакции, но двата патологични процеса са различни. Важно е да се избягват известните алергени, тригериращи имунен отговор.

10. Стрес
Стресът е всеизвестен отключващ фактор на много заболявания, псориазисът не прави изключение. Стресът индуцира възпалителните механизми в организма, които водят до увреждане на тъканите. Жените изглежда са малко по-податливи към болестта. Контролирането на стреса е начин да се минимизира рискът от бъдещи рецидиви. Дълбокото диафрагмално дишане активира парасимпатикувата система; системните физически упражнения повишават енергийните нива и водят до освобождаване на ендорфини, които редуцират болката. Освен това тренировките подобряват съня. n