Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 6 2021

10 странни факта за менталното здраве

виж като PDF
Текст A
1. Социалната изолация и психичното здраве
Често психичните заболявания са резултат от средата, която ни заобикаля. Във времена на социална изолация случаите на депресия, самоубийства, безсъние, когнитивни промени и др. стават все по-чести. Самотата става особено опасна, когато се превърне в хронична. Често срещаната старческа самота се нарежда като рисков фактор заедно с пушенето, затлъстяването и липсата на физическа активност за развитието и на ССЗ.

2. “Pure O” или вид обсесивно-компулсивно разстройство
Обсесивно-компулсивното разстройство засяга значителен процент от популацията. Въпреки това определен вид ОКР остава в сянка. Това е т.нар. “pure obsession” или състояние, при което в съзнанието на даден индивид нахлуват неконтролируеми мисли, които отблъскват самия него. Те са агресивни, ужасяващи и водят до огромен стрес за организма. Въпреки натрапчивите мисли, те рядко водят до реално действие.

3. Депресията и големите градове
Депресията се разглежда като дисбаланс на съзнанието. Учени твърдят, че развитието на психичното заболяване е повлияно от околната среда. През 2011 г. в сп. Nature е публикувана статистика, според която в големите градове и мегаполиси депресията е с около 40% по-често срещана в сравнение с населението в по-малките селища. Вероятно това се дължи на високите нива на стрес, които са предизвикани от шума, забързания начин на живот, бързата храна и т.н.

4. Аутизъм и физическо развитие
Според учени аутизмът корелира с теглото на новороденото и размерите на главата му. Наблюдения от далечната 2003 г. съобщават за връзка между по-малките размери на черепа на новородените и развитието на заболяването сред тях. Установено е, че някои части от главния им мозък са по-развити от други. Такива деца бързо наваксват растежа и добиват нормални размери на черепа и главния мозък, пропорционални на размерите на тялото.

5. Стресът смалява мозъка
Стресът е подценяван, но значим рисков фактор, свързан с развитието на психични проблеми. Повишено количество кортизол, което се отделя в стресови ситуации, активира временно човешкия организъм в състояние, наречено“fight or flight”, което само по себе си е полезно. При продължителни високи нива на стресовия хормон обаче се развиват хронични, стрес-асоциирани психични заболявания. Кортизолът може директно да унищожи мозъчни клетки, което води до „смаляване“ на мозъка и нерядко до развитие на деменция.

6. Синдром на Вернике-Корсаков
От медицинска гледна точка едно от по-интересните психични заболявания е синдромът на Вернике-Корсаков. Клинично протича със загуба на памет, подобно на Алцхаймер, поради дефицит на витамин В1. Синдромът често се проявява като усложнение сред алкохолици. Алкохолът води до объркване, забавяне на речта, сериозно влошаване на паметта. Най-необичайният аспект от това заболяване са лъжи и лъжливи истории, които пациентите е забелязано да създават. Счита се, че синдромът на Вернике-Корсаков е с дългогодишен ход на протичане, понеже внезапен дефицит на витамин В1 води до кома и смърт, ако не се лекува. СПИН и други сериозни системни заболявания също водят до дефицит на този витамин с подобни усложнения.

7. Психичните заболявания могат да разрушат тялото ви
Психическите заболявания не се ограничават само до съзнанието, те биха могли да причинят и сериозни физически заболявания. Най-притеснителна е статистиката, която сочи за повишени нива на сърдечно-съдовите инциденти сред пациенти в психиатрични заведения. Безпокойството би могло да предизвика болки в гърба. Повтарящи се стресови състояния, довеждащи до страх и тревога, могат да доведат и до видими поражения по тялото. Обяснението за това стои в хормоналния дисбаланс и отделянето на стресови хормони, причиняващи сериозни щети на тъканите. Биполярното разстройство, шизофренията или депресията са предразполагащ фактор за развитие на малигнен процес, освен това подобни пациенти са с 450% по-висок риск от леталитет след травма.

8. Шокиращо високи нива на психични разстройства сред младежите
Според открития, публикувани в СЗО, около 20% от децата и юношите страдат от някаква форма на психично заболяване. Това е шокиращо висок процент за младата част от популацията. Канадска медицинска литература отбелязва, че подрастващи между 15-24 год. са най-засегнатата част от популацията. Психичните заболявания са втората причина за смъртност или инвалидизация сред този дял на населението. В това число спадат депресия, биполярно разстройство, шизофрения и др. Не е рядкост употребата на наркотични вещества като отключващ фактор за развитие на някое от тези състояния, както и употребата на забранени субстанции за самолечение.

9. Аутизмът и припадъците
Аутизмът е заболяване с дългогодишно проучване. Преди се е смятало, че това състояние е свързано с липса на внимание от страна на родителите към своите деца или че е някакъв вид шизофрения. В днешни дни аутизмът е добре изучена болест, включваща сложни взаимовръзки и необичайни тежки усложнения. Статистически 1-2% от всички здрави деца са припадали през периода на развитието си. При децата, болни от аутизъм, този процент е около 38%. Припадъците при тях са потенциално смъртоносни. Проучване сочи, че първият пристъп в една трета от случаите е преди 2-годишна възраст. За останалата част от децата, епилептичните припадъци се появяват внезапно през целия живот.

10. Шизофренията и формата на устата
В голям брой от случаите на психично болни пациенти се прави ясно отграничаване между физическото и психическото здраве. Психиатрите се фокусират върху поведението на даден пациент, но това, което често се пропуска е външният вид, който би могъл да помогне за поставяне на точна диагноза. Скорошно проучване предполага съществуваща корелация между по-широкото небце и шизофрения. Според авторите болестта вероятно е част от по-обширен дефект в развитието, не само на психическо, но и на физическо ниво. Поради биохимичната комплицираност на това състояние, свързана с дисфункция и разрушаване на аминокиселини и невротрансмитери, не се изключват подобни твърдения. n