Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 7 2021

Д-р Михаил Илиев: завиден работохолизъм и ярко чувство за хумор

виж като PDF
Текст A
Наричат ви "Спасителя на спорта”, "Велик майстор на шах”… А вие как се определяте?

Аз съм отгледан от спорта. Дал съм му много, но и той ми е дал. Цял живот съм работил и винаги с голямо удоволствие! Бил съм професионален състезател по шах, шеф на федерацията. Имам и собствен шахматен отбор, който през годините е бил шампион. Целият ми живот е минал в спорта! Изобщо работил съм много по системата, 25 часа в денонощието и 8 дена в седмицата.

Но вие продължавате да работите по този начин, гледайки ритъма ви и сега в Медицинския център!

(усмихва се) Почти! В момента съм само началник на футболните доктори, организирам конференции и издавам списание "Медицина и спорт”, където съм отговорен редактор. Всъщност, аз съм онкоболен човек. С операция съм и се лекувам. На 71 години съм и все още работя активно. Виждате, имам много пациенти, а някои са и много интересни. Ето сега лекувам Теди Москов – разкошен човек!

Усещането, че сте полезен и помагате, това ли е нещото, което ви държи в такава добра кондиция толкова години?

Определено да!

Как се възпитава подобен дух като вашия? Дух за победа и успех, каквито притежават големите спортисти? Живеем в едно предразполагащо време за отключване на всякакви диагнози и болести. Ядем лоша храна, дишаме замърсен въздух, обездвижени сме и с излишни килограми по себе си.

Съвременният човек или човечеството ни, като цяло, се самоунищожават. Усилено се работи последните години в тази посока. Защо? Това, с което основно се занимавам – с травматизма при спортиста и всеки човек, го доказва. Покрай обездвижването с компютрите, хората търсят къде да се натоварват. Играят хора и ръченици, ходят по планини, фитнес, зумба, пилатес… Аз обичам да казвам, че най-полезният фитнес е агрофитнесът. С мотиката на село. Ама сега младежта го разбира иначе – пет часа сауна на 35 градуса, защото всички мускулни групи участвали... "Не щем да ядем ГМО”, даже казват, ама кой да го произведе, питам аз, неГМО-то?! Нататък – лоша храна и напитки.

Навремето, баща ми, Бог да го прости, беше ветеринарен доктор и ме водеше в Месокомбината в Плевен. Говорим за края на петдесетте години. На стената имаше схема на трупа на говедото и пишеше номер три за шпек салам, пет – бонфиле и бяха непознати понятията подобрители, консерванти, оцветители. Аз съм забранил вкъщи да се купува какъвто и да е колбас, луканки… Те вече нямат нищо общо с онази луканка от моето детство!

Питам ви, ако един човек е Мерцедес S класа и трябва да се движи със супер бензин, а ние му подаваме нафта за горене, какво става с чарковете му? То е ясно. И точно оттам дойдоха всичките нови и много болести. Е, ако човек си търси и подбира храната, има начин да се справи някак с капаните на лошото хранене, но как да се пребори с радиацията? Ние с вас знаем ли сега какво е навън? Ми не знаем и ето ти ги раковете. Оплакванията по стави, сухожилия, мускули, освен при спортисти се срещат и при обикновените хора – миньори, монтажници, строителни работници. Преди се смяташе се, че болките идват от износване. Защо в Черно море няма риба? Ми как ще има? От едната страна хвърлят бомби руснаците, от другата – американците.

Една от най-големите вреди, това е компютърът. Децата (наблюдавам не само в България, при мен идват много и от чужбина), първо, са неграмотни по български. Всяка сутрин чета по една телевизия субтитрите, докато си пия кафето и няма ден без потресаващи правописни грешки. Второ, всички вярват на компютъра, а в интернет всеки може да напише каквото си иска. Наивността на поколението е потресаваща. Те нямат никаква представа от истинския живот. И затова спортът е толкова важен. Той е истински. Както е казал навремето професор д-р Емануел Ласкер, 27 години световен шампион: "Обичам шаха, защото на таблото лъжата не може да присъства”. Или биеш, или не биеш. Или можеш, или не можеш. Спортът възпитава. Като паднеш днес, спортът ти дава възможност утре да се реваншираш. За съжаление, има много способни хора, но като претърпят някакъв провал, не могат да се въздигнат наново. Спортът го дава това нещо.

В тази връзка, един философски въпрос. Болката учител ли е?

Проф. Ангел Томов, Бог да го прости, най-големият рентгенолог в историята на България, мой учител, майстор на спорта по бокс, футболист…, беше ми като втори баща, е дал най-краткото определение за спорта. Спорт – това е болка. Не може ти да се движиш по улицата, а аз да вдигам щанги и железа с тонове и да нямам проблеми. И когато болката се появи, тя трябва да бъде атакувана. След преглед от специалист. Било с физиотерапия, било с кинезитерапия, кондиционни упражнения, медикаментозни лечения, оперативни намеси.

Модерната медицина тук може да предложи и нещо сравнително ново и не толкова добре познато за България. Възстановяване с хипербарната терапия – неинвазивен метод, базиран на доставката на високи дози кислород под налягане. Концентрираният кислород се абсорбира чрез кожата и чрез дишането и отива директно в кръвта, лимфата, ликвора, ставната течност. На базата на този принцип хипербарните камери подобряват оздравителния процес като намаляват възпалението на тъканите и скъсяват времето за заздравяване на рани.

Подпомага се и възстановяването след хирургични интервенции като тази терапия допълва и всички други видове лечения и предпазва от бъдещи заболявания. Затова спокойно можем да разглеждаме барокамерата като съществен елемент за поведение и лечение за спортисти и не само. Барокамерното лечение е изключително подходящо за високопрофесионални спортисти. Преди много години бях поканен на една подобна барокамерна демонстрация. Още тогава знаех, че футболният клуб на Барселона, имат професионално и индивидуално такава апаратура за лечение и възстановяване. Те са към 30 човека и всеки един от тях си има индивидуална барокамера. И я използват в няколко посоки. За възстановяване след физически натоварвания, мускулна умора, проблеми със ставите, сухожилията и т.н. Това е едната посока. Второто е след травми, като тук вече е съвсем друга методиката, затова трябват и добре обучени специалисти. Трета посока – след операция. Изобщо ползите за организма са много, защото така позволяваме на кислорода да достигне до всички тъкани в тялото, включително до тези, които са с нарушена функция. Т.е. с барокамерното лечение търсим помощ и го използваме като един безценен елемент във възстановяването, особено при професионалните спортитисти.

Защо това е така? Един професионален спортист, например във футбола, струва много пари. За него са дадени милиони и не е все едно дали ще отсъства един месец или ще отсъства три месеца. По-бързото възстановяване с хипербарната терапия е един много положителен елемент в стратегията на лечение при спортистите, т.е. както в шаха има дама, цар, офицер, кон, топ и пешки (и нека барокамерата е пешката). Значи пешката може да стане дама. Вместо да се харчат пари за чуждестранни футболисти, за мен е много по-удачно да се финансират елитните футболни клубове в закупуването на барокамери. В последните години се оборудваха и много нови спортни зали. В тези зали е задължително да има и много богата и добра физиотерапевтична апаратура, специфични лампи, ултразвуци, лазери. Защо да не се обогатят и с барокамерна секция? Защото това е секция за поддръжка на спортистите. Едно добро разбиране на ръководителите на спорта и при една добра активност на медицинските специалисти, на лекарите, би променило много навлизането на тази все още нова за България барокамерна терапия. Хубаво е да заострим вниманието на колегите с това интервю в полезността на оказването на помощ – лечение, възстановяване след травми и операции.

Кои са най-честите грешки, които пациентите правят след травма и какво е правилното поведение?

Първа грешка, особено редови пациенти или клубове, където нямат доктор, първо, не правят нищо (което в много случаи е по-добре) или започват самолечение по интернет. Започва се със загряващите компреси. Запомнете – никога след травма не се слага горещо!!! Професионалните спортисти обикновено се обучени и знаят как трябва да се прилага ледолечението или криотерапията, както се нарича, още на стадиона или в залата.

А не да отидат веднага в болницата. В болница се ходи само, ако ти стърчат кокалите и си за операция. Следва преглед при клубен доктор или консултация с точния специалист. Не се казва, просто отивай на ортопед. Има ортопед на ръката, на коляното… Това са две тесни специализации. След което се поставя диагнозата. Важен е разпитът на пациента (спортиста), резултатите на база на рентгенови изследвания, скенери и т.н. и накрая, разбира се, назначаване на лечението. Т.е. всичко това е комплекс, към който се включва системата на лечение – дали ще има операция, физиотерапия или медикаментозно лечение.
С барокамерата също вече има доста опит в България и доста добри постижения.

Но те са единични, тъй като това е метод, който още не е добил популярност, а и по принцип медицината винаги е малко скептична към новостите, защото трябва да се натрупа опит. Моята най-гореща препоръка е, защото аз съм се убедил и съм наблюдавал възстановителни процеси с барокамерни процедури, че след време те ще станат задължителен елемент във високото спортно майсторство. Т.е. да ги има на стадионите, националните бази и зали за подготовка. Важно е колегите да знаят и не просто да четат за ползите от барокамерата и да казват "ах, колко хубаво!”, а да проявяват тази инициатива към пациентите си и да натискат хората с пари. Защото ти може да си голям доктор, да поставяш бързо диагнозата, но като нямаш възможност и оборудване, можеш ли да спечелиш една война с лъкови стрели като нямаш танкови картечници? Ние трябва да търсим и подпомагаме таланта на нашите спортисти и да им дадем близки (не говорим за равни) възможности с най-големите, богатите, с традиции спортни клубове като Барселона, Байерн Мюнхен, Милан, Ювентус.

BioBarica
Хипербарната оксигенация е лечение с кислород под повишено налягане. Основна терапия при лечение на газова емболия, газ гангрена и декомпресионни разстройства. В последните години хипербарната терапия започва да се използва и като допълнително лечение за преодоляването на редица други заболявания и симптоми, които конвенционалните методи на терапия трудно се повлияват.

Барокамера можете да намерите в "360 Health Club", х-л Маринела, тел.: 0884 22 11 07
Актуални промоции търсете на www.capresto.eu