Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


БРОЙ 8 2021

Как да се справим с трудните пациенти и ситуации?

виж като PDF
Текст A
„Грубият пациент“
Случвало ли ви се е да влезете в стая на болен, който крещи на персонала ви поради една или друга причина и щом ви види започва да обяснява колко некадърен е екипът ви? Естествената реакция на всеки човек, защитаващ екипа си, би била да направи забележка на пациента и да помоли да снижи тона си или да се ядоса и да отвърне на тона му. Въпросът е как да отговорим по начин, който няма да повиши напрежението, а ще допринесе за стабилизиране и подобряване на ситуацията. Първо, отговорете си на два въпроса: Били ли сте някога груби? и Били ли сте груби, когато се чувствате добре и щастливи? Вероятните отговори на тези два въпроса са съответно ДА и НЕ. Истината е, че когато човек е груб, той най-вероятно страда. Всъщност истинско чудо е, че грубите пациенти са рядкост, имайки предвид, че повечето от тях страдат от болка, депресия, напрежение, влошаване на състоянието и прочие. При промяна на рамката, с която виждаме пациента си не като „груб“, а като „страдащ“, много по-бързо и успешно ще развием способността си да се свързваме с пациента отсреща.

„Неизпълняващият пациент“
След последното посещение на пациент Х, на когото сте отделили 40 минути, в които внимателно да разгледате здравословно му състояние, давайки му съвети и насоки как и защо да спре пушенето, да започне диетичен режим, да се движи активно и да приема определени медикаменти, той се връща при вас все още пушач, физически неактивен, затлъстял и неприемащ предписаните му лекарства. В този случай е естествено реакцията на всеки съвестен лекар да е разочарование. Въпреки това не трябва да оставяте тази липса на съдействие от страна на болния да застане на пътя на вашето лечение. Променете рамката. Какво означава изобщо „неизпълняващ пациент“? Това би ви поставило в позицията на шефа, а пациента ви – на подчинен. Случаят не е такъв. Пациентът ви всъщност има нужда от медицински специалист, който да го окуражи да живее по-здравословно и заедно да установят къде се корени проблемът и липсата на спазване на здравословен начин на живот.

„Приказливият пациент“
Вече сте назад с графика си за деня, а следващият ви пациент е най-приказливият човек, когото познавате. Трудно е да вземете думата от него, както и да му отговорите кратко, защото той винаги има какво да попита и да каже допълнително. Още преди да влезе в кабинета ви, вие вече се чувствате напрегнат и изнервен. Как да промените рамката на тази ситуация? Мислете за него като за човек, който от дълго време очаква този преглед. По този начин спокойно ще изслушате болния и деликатно ще промените хода на разговора в посоката, която желаете. Все пак, ако отделите малко повече време да изслушате такъв тип пациент, той наистина го оценява. Вероятно описва съществени и несъществени от клинична гледна точка свои симптоми, защото иска да бъде уверен, че няма сериозно заболяване. Понякога тези, които говорят най-много, имат най-силна нужда да бъдат чути.

„Пристрастеният пациент“
Случвало ли ви се е да се съмнявате в някой пациент, който идва при вас за рецепта за даден опиат? Замисляте ли се дали наистина има хронична болка или това е пристрастяване? Такъв тип пациенти са доста неудобни за повечето лекари. В такива моменти е важно да поставите на фокус физическото и психическото здраве на пациента ви. Ако ситуацията го позволява, опитайте се да обсъдите какви са страничните ефекти от определен медикамент и че тези ефекти ще доведат до негативни реакции върху организма му. Пояснете, че основното мото на лекарите е първо да не вредят. По-нататък предложете на пациента ви консултация със специалист по лечение на болката. Дори и човекът срещу вас да се ядоса, останете спокойни и работете за неговото благосъстояние.

Когато закъснявате
Когато закъснявате с работните си задължения, кръвното ви налягане също се покачва. Знаейки, че следващите пациенти чакат, трудно се съсредоточавате върху текущия случай. Какво можете да направите? Първо, ако често закъснявате с графика си, опитайте се да промените нещо в него. И все пак, винаги е възможно нещо да ви забави, независимо колко добре сте структурирали работата си. За да се справите с всяка ситуация в професията, първо и най-важно е спокойствието ви. Така че, дори когато се чувствате забързан, е важно да спрете и да поемете дълбоко въздух. За всеки пациент най-важно е вниманието, което ще му отдадете, въпреки че е чакал малко повече.

Провалът
Като лекари ние често ставаме свидетели на случаи с терминално болни пациенти или такива, които умират пред нас. В такива случаи се съмняваме в уменията си или някой друг се съмнява в уменията ни. Когато нещата се влошат, имаме навика да поглеждаме назад към решенията си и да се самонаказваме. По-добрият начин на мислене е да погледнем към бъдещето и настоящето, да променим рамката, през която виждаме един случай, и да го превърнем от провал в урок, чрез който да подобрим ходовете си занапред. Цитат на известен физик гласи: „Експерт е човек, който е направил всички възможни грешки в много тясна област“ или „Всяка грешка е още една крачка напред“.

Отегчението
Понякога се случва като лекари да гледаме на работата си като на еднообразие и да забравим колко всъщност важна е тя. Уверяваме се, че пациентът ни е приет за колоноскопия или че сме стабилизирали високото му кръвно налягане и холестерол, но забравяме за факта, че сме предотвратили потенциален инсулт, миокарден инфаркт или рак на дебелото черво. Повишете удовлетворението на работното си място като си припомняте, че работата ви има смисъл и че променяте човешки съдби всеки ден.