Прескочи към главното съдържание на страницата

Архив


Болка в ставите


Анамнеза
38-годишна жена с оплакване за артралгия, която през последните месеци се обостря. Болката е най-силна в малките стави на ръцете и краката. Пациентката забелязва сутрешна скованост. При прием на диклофенак симптомите отшумяват. Тя отбелязва отслабване с 4 kg през последните 3 месеца, както и константно чувство за умора. Жената няма предишна медицинска история. Женена, с 2 деца и работи като секретар. Непушач, не консумира алкохол, приема само диклофенак.

Физикален преглед
Физикалният преглед показва бледи кожа и лигавици. Проксималните интерфалангеални и метакарпофалангеални стави са подути и болезнени, с наличие на ексудация в ставните кухини. Останалите органи и системи не показват отклонения.


ВЪПРОС:

Според снетата анамнеза и физикалния преглед коя е най-вероятната диагноза?


Отговор:

Верният отговор е ревматоиден артрит в начален стадий. Ревматоидният артрит е хронично, системно възпалително заболяване на съединителната тъкан. Най-често страдат жени в 3-тото и 4-тото десетилетие. Характерно за ревматоидния артрит е редуването на екзацербации с ремисии. Най-често, както е и в този клиничен случай, клиничната картина се разгръща бавно, скрито и прогнозата за пациента е лоша.

Засягат се проксималните интерфалангеални, метакарпофалангеалните и китковите стави на ръцете, както и метатарзофалангеалните, талокруралните стави на ходилото, коленете и гръбначния стълб. Сутрешната скованост на ставите е типична клиника за ревматоидния артрит. Развива се прогресивно и бързо води до инвалидизиране. Ставните очертания стават неравни поради повърхностна деструкция, като след време се развива анкилоза. На ръцете се наблюдават луксации на метакарпофалангиалните стави. Освен ставите болестта може да доведе до плеврални изливи, белодробна фиброза, анемия, гломерулонефрит поради НСПВЛС и амилоидоза на бъбрека.

А. Остеоартритът е дегенеративно ставно заболяване, което се предизвиква от структурни нарушения на ставния хрущял с последващо разрастване на костна тъкан (остеофити, субхондрална остеосклероза). Страдат хората над 65-годишна възраст. Началният стадий на болестта протича безсимптомно. Симптомите са малко или липсват, защото в началото изхабяването на ставния хрущял е повърхностно. При увреждането му липсва болка, тъй като той не съдържа нерви. В напредналите стадии се развива възпаление, характеризиращо се с оток, затопляне, болка и ограничени движения в ставата.

В. Системният лупус еритематодес е мултисистемно автоимунно заболяване с многообразни прояви и вариабилно протичане. Преобладаващо засягане на женския пол между 20 и 40 год. Промени при СЛЕ се наблюдават най-често в стените на малките съдове (васкулити), кожата (еритематозен или макулопапулозен обрив, т.нар. “пеперудовиден обрив“), серозните покривки, бъбреците (гломерулонефрити и бъбречна недостатъчност, която е и най-честата причина за смърт) и сърцето (небактериален верукозен ендокардит). Засягането на ставите е честа клинична проява. Изразява се с оток, но не довежда до ставни деформации.

Г. Подаграта е възпалително ставно заболяване, свързано с натрупването на кристали от мононатриев урат в ставни и околоставни структури. Характеризира се с оток, подуване, зачервяване, затопляне и болезненост през нощта на една и по-рядко две и повече стави, след консумирането на месо и рибни деликатеси. Клинично се различават четири стадия на болестта: безсимптомна хиперурикемия, остър подагрозен пристъп, междупристъпен стадий, хронична подагра с образуване на тофи и необратими изменения на ставите. При острия подагрозен пристъп се наблюдава силно болезнен моноартрит, обикновено на проксималната фалангеална става на палеца на крака.

Д. Псориатичният артрит е хронично ставно възпаление, което се среща при пациентите, страдащи от кожен псориазис. Рядко, но специфично се засягат дисталните интерфалангеални стави (ДИФ) с развитие на мутилиращ артрит. Много рядко кожният обрив и артритът започват едновременно. В болшинството от пациентите началото на ставния синдром е постепенно, само в 30% дебютира като остър артрит. Основни предиктори за развитие са нокътни промени и масивни кожни лезии. n