Блестяща червена папула

Сподели:
ГОДИНА: 2022 / БРОЙ:

Анамнеза
66-годишен мъж се презентира с единична лъскава червена папула на дясната подбедрица, персистираща от 2 години. Пациентът съобщава за леко увеличение на размера на лезията, което е протекло безсимптомно. Извършена е дерматоскопия и биопсия, установяващи фокален псориазиформен дерматит.

Въпрос:

Базирайки се на анамнезата и статуса на пациента, коя е най-възможната диагноза?

  • А. Ясноклетъчен акантом
  • Б. Болест на Bowe
  • В. Амеланотичен меланом
  • Г. Гутатен псориазис
  • Д. Пиогенна гранулома

Отговор:

Ясноклетъчният акантом, известен също като акантом на Дегос, е доброкачествен епидермален тумор с неизвестна етиология. Обикновено се представя като единична, розова до кафява, блестяща, кръгла папула или плака на крака на по-възрастен човек. Расте бавно и обикновено е по-малък от 2 cm. При хистология акантомът с прозрачни клетки изглежда като псориазиформена епидермална хиперплазия и е рязко разграничен от съседния нормален епидермис.

Б. Болестта на Bowen
се състои в персистираща плоска червеникава плака с десквамация, представляваща плоскоклетъчен карцином на кожата. Това е рядко заболяване, което може да бъде локализирано навсякъде по кожата. По-често е единична лезия, но е възможно и да бъдат множествени. Представлява плоска плака с неправилна форма, покрита с трудно отделящи се жълтеникави сквами, която расте бавно. Възможно е да улцерира.

В. Амеланотичният меланом е злокачествен кожен тумор, който може да се прояви като единична розова папула или възел, без типичния кафяв до черен цвят на меланома. Дермоскопските характеристики включват синьо-бял воал (неправилна зона от сливащ се син пигмент тип матово стъкло), което се причинява от хиперкератинизация, подобна на белег или депигментация с неправилна форма; синьо-сиви точки; неправилни кафяви точки или топчета; множество нюанси на цвета; и изпъкнали централни съдове.

Г. Гутатният псориазис представлява капковиден псориазис, често срещан в детската възраст и често протича след тежка инфекция на горните дихателни пътища. Проявява се като множество малки, дискретни, люспести папули и плаки по трункуса.

Д. Пиогенната гранулома е бързонарастващ доброкачествен съдов тумор с реактивен характер, често развиващ се на мястото на предшестваща травма. Среща се предимно при деца. Касае се за единична, бързо растяща лезия по ръцете и пръстите, ходила, устни, лице. Това е неболезнено възелче, с меко-еластична конси­стенция и сферична форма. Кърви лесно.

Сподели: