В сезона на вирусните инфекции

Сподели:
ГОДИНА: 2023 / БРОЙ: 3

Проф. д-р Радка Младенова Аргирова

е български вирусолог, който винаги е на първа линия, с дългогодишен научен и практически стаж в областта на ХИВ, ретровирусите и онкогенните вируси. Председател на Българското дружество по медицинска вирусология и председател на Националния експертен борд по вирусология към
Българския лекарски съюз.

В сезона на вирусните инфекции, всеки ден сме изправени пред нови предизвикателства. Поканили сме един от най-големите експерти в страната – изтъкнатият вирусолог проф. д-р Радка Аргирова, която ще ни представи своето експертно мнение, относно някои актуални теми. Проф. Аргирова е лекарят от така наречената първа линия при сезонна и пандемична обстановка. Да се опитаме да направим ретроспекция на моментната епидемиологичната обстановка по света и в частност България, която бавно се изплъзва от лапите на Covid-19, но попада в ръцете на сезонните вирусни инфекции, които, като че ли се надпреварват за надмощие. Да чуем мнението на специалиста.

 

Като се има предвид сезона, в който се намираме, проф. Аргирова, как бихте определили епидемиологичната обстановка към днешна дата?

Епидемиологичната обстановка в момента в цялата страна е динамична. По отношение на грипа той премина своя пик. Не протече особено тежко, с изключение на единични случаи при по-възрастни пациенти. По отношение на други инфекциозни заболявания справката показва, че случаите на варицела и скарлатина сред децата зачестяват. Имаме нисък брой на заболели лица с Covid-19, много ниска заетост на интензивните легла в болниците и нисък брой на лица, диагностицирани с инфекцията.

 

Кои са методите за най-бързо и точно диагностициране и имаме ли ресурс за тях?

Основният метод е обект на лабораторната диагностика. Опитът ни с пандемията от Covid-19 показа, че имаме нужда от допълнителни лаборатории, апаратура и обучен и квалифициран персонал. От съществено значение са качественият контрол и прецизността на лабораториите. Лично аз се доверявам на такива, атестирани чрез т.нар. външен контрол.

 

Каква профилактика и лечение можете да препоръчате на базата на Вашите научни знания и практичен опит?

Има няколко начина за осъществяване на превенция. Единият е чрез високоспецифични медикаментозни средства, каквито са ваксините. Вторият начин е чрез неспецифични средства. Високоспецифичните средства са именно ваксините както за Covid-19, така и за грип. Съществуват и комбинирани, но все още не са налични на българския пазар. Ваксините за грип, съдържат специфичен антиген за грипен вирус тип А и тип Б и се препоръчва за всички възрасти и особено за хора над 55 год. Обобщено за ваксините – те се определят като високоспецифични медикаментозни средства.

Втората група включва неспецифични средства. Основна отличителна характеристика имат лекарствените средства, основно с растителен произход. На фармацевтичния пазар вече 25 години има такъв продукт, подходящ не само за лечение на вирусни и бактериални инфекции, но и за превенция. Човек спокойно може да го приема, защото той укрепва имунната система и е ефективен в борбата с вируса не само на грипа, но и на другите въздушно-капкови инфекции и е много полезен за това. За него има проведени и публикувани над 20 клинични наблюдения, разтегнати във времето и про­странството – в страната и чужбина. Те са много убедителни и много добре демонстрират основния ефект на препарата.

Този растителен лекарствен продукт има преди всичко директен антивирусен ефект (дължащ се на наличието на Бял Кедър) при болни от грип тип А, но и при риновирус в клетъчна култура. Риновирусът е често срещан, както в комбинация или отделно при грипоподобни състояния, често ние ги наричаме настинка, но в основата им лежат вируси. В препарата има компонент – Диво Индиго, който ускорява образуване на антитела не само към грипния вирус, но и към всички вируси изобщо. Много важно е това, че поради наличието на Ехинацея, се повлиява фагоцитозата и се убиват заразените с вирус клетки, като по този начин се ускорява елиминирането на вируса от организма. Това е от особено значение, защото вирусът е нападател за организма. Растителният лекарствен продукт е ефективен и спрямо други вируси, които се разпространяват по въздушно-капков път. Друг интересен факт, при това многократно потвърден и е добре да се има предвид е, че прилагането на растителния лекарствен продукт в хода на инфекцията съкращава периода на боледуване с до 2-3 дни. Бързо и ефективно се облекчават симптоми като болки в гърлото при преглъщане, синузит-подобни симптоми, температурата бързо спада. Намалява се назалната секреция. В хода на оздравителния процес тези няколко дни са от значение, особено за пациента, който бързо получава желаното облекчение. Основното, идващо от растителния произход на лекарството и от състава му е, че не се наблюдават нежелани явления, поне многогодишният опит досега не е описал такива. Ако в хода на респираторната инфекция се получат усложнения и това наложи да се приложат антибиотици, то се наблюдава синергично действие и бързо облекчаване на симптомите. От друга страна, натъкнах се на клинично изследване, в което ясно е показано, че имуностимулиращото действие на препарата се наблюдава до 6 седмици след приключване на приема му. Това е много важно за възстановяването, защото сигурно ще ме питате, как по-бързо да се възстанови човек – ето че самият препарат прави това. Изглежда, че възстановяването на функциите на имунната система се реализира от това, че е приеман именно този препарат. Препоръчвам го за лечение. Когато говорим за лечение на вирусна инфекция, трябва да кажем нещо много важно – ранното започване на лечението. Защото когато закъснеем, например с ден или два, три и пациентът се разхожда с вече споменатите симптоми, това може да доведе до по-продължителното му протичане или хронифициране на страданието с настъпване на усложнения. Ето защо ние държим от такава гледна точка да лекуваме острия момент. Това важи за всички вирусни заболявания, независимо от характера им. Лечението трябва да започне много рано и само тогава може да се разчита на успех. Разбира се, всичко това е ясно написано, описано, изследвано и доказано с годините. По отношение на предпазване от заболяване – няма необходимост да си болен и да има симптоматика, за да се започне превенция, достатъчно е, че в обществото има доказана грипна епидемия.

 

След Ковид пандемията, какви са Вашите наблюдения, за преболедувалите? Какви са последствията?

Този въпрос има няколко аспекта. Преди всичко, последствията от Covid-19 предстои да се проявят. Все повече хора страдат от пост-COVID синдром. В световната литература вече има данни за описани над 200 симптома, които са свързани със заболяването. Вече имаме такива наблюдения и в нашата практика – пациенти, които идват при нас в болницата. В повечето случаи тези пациентите се оплакват от конкретни симптоми или оплаквания, настъпили внезапно, до два-три месеца след настъпване на Covid-19. В такива случаи се интересуваме на първо място дали са прекарали заболяването, как е протекло, каква е била схемата на лечение и най-важно дали са се излекували напълно. Наблюденията ни показват, че пациенти, които са се имунизирали според указанията, по-рядко развиват пост-COVID симптоми, а и по-леко прекарват заболяването. Тук искам да обърна внимание, че от съществено значение е след прекаран Covid-19, пациентът да се възстанови напълно. Това става с помощта на неспецифични лекарствени средства, назначени от лекуващия му лекар, тъй като той най-добре познава своите пациенти – общото им здравословно състояние и от какво се повлияват най-ефективно. При всеки пациент терапията през този период трябва да се организира индивидуално, за да се гарантира бързо и пълно възстановяване спрямо общото състояние и специфична анамнеза. Важно е да се приложи имуномодулатор, който да подпомогне работата на имунната му система и в същото време да е на растителна основа, за да бъде максимално щадящ за организма. Хората стават все по-ангажирани към собственото си здраве и профилактика. Важно е да се приеме лекарствен продукт, за предпочитане е на растителна основа, за да се осигури пълноценна превенция.

 

Какви съвети бихте дали за по-бързото възстановяване след прекарано вирусно заболяване?

Ранно начало на лечение, навременно изолиране, съчетано със симптоматично лечение срещу оксигенния стрес и да бъде достатъчно дълго до пълно излекуване. Това, което виждам напоследък е, че много често хората не се доизлекуват и тръгват на работа, връщат се към всекидневните си задължения, което е вредно, защото в този случай често наблюдаваме рецидиви. След прекарана вирусна инфекция пациентът е уязвим. В този важен, възстановителен период се доверявам на имуномодулираща терапия. Има такъв наложен растителен лекарствен продукт – имуномудулатор, чието действие подпомага имунитета до 6 седмици след прекратяване на приема му. Аз лично се доверявам на опита и научните доказателства. За мен в практиката ми се е утвърдил имуноактивният комплекс – тройната комбинация от Ехинацея, Бял Кедър и Диво Индиго, като надеждна и ефективна превенция и лечение, осигуряващи и подпомагащи до 6 седмици след прекарано заболяване имунната система.

 

Към коя част от населението трябва да се подхожда с особено внимание – хронично болните пациенти над 65 години или децата? Какъв е Вашият подход?

При пациентите в активна възраст и тези над 65 год. препоръчвам на първо място ваксинация. Ако това не може да стане, както например тази година ваксините не стигнаха, да се приема имуностимулиращ продукт. Не е нужно да се чака да се разгърне епидемията. Приемането се препоръчва да се извърши по-рано. Такива хора могат, още преди да са настъпили каквито и да е признаци, да вземат профилактична доза от растителния препарат 3 пъти по 1 таблетка. Не бих казала, че пациентите трябва да седят вкъщи затворени. Вирусът ще проникне, където и да сте (обръщам се към пациентите). Активирайте имунната си система, т.е. да действа ефективно, както преди заболяването – това е важно да се направи. Профилактично приемайте каквото ви е препоръчано – имуностимулатори, имуноактиватори и/или имуномодулатори.

С децата винаги е и трудно, и лесно. Трудно е, защото постоянно страдат от различни простудни заболявания, лесно – понеже бързо се повлияват.

 

Като родител на малки деца не мога да подмина вечната тема, как да предпазим детето от често боледуване?

Препоръката е също да се прилагат продукти на растителна основа поради безопасността им. Визирам същия продукт, още повече че вече съществува и в дозировка, подходяща за фамилно ползване. Както вече споменах, благодарение на тройната комбинация се гарантира и по-бързо оздравяване, без странични реакции. Общо казано: безопасен продукт с бърз ефект, без странични действие и на растителна основа. При децата именно по-дълго време имунната система стои в действено състояние и при тях и по-рядко се наблюдават рецидиви. Допълнително с този препарат се гарантира и до 6 седмици имуностимулиращ ефект. Да не забравяме разходките, балансираното хранене и физическата активност, които са от съществена важност.

 

Вие сте съветник на здравния министър, кой е бил най-трудният съвет, който сте дала?

Най-трудният съвет още не съм го дала. Ние сме в постоянна комуникация и е хубаво, че е ясна нуждата от съвет. В момента бих искала да обясня, че наближава необикновена и тежка грипна вълна, за която не сме подготвени – H5N1 вирус. Той премина междукласовата бариера – от клас птици в клас бозайници. Вече има и заразен човек в Еквадор. Протича изключително тежко. От вирусологична гледна точка не ме удивлява, защото всеки нов за човека вирус, се характеризира с тежко протичане, което впоследствие се облекчава. Идеята и съветът ми е да си припомним, че имаме национален план за действие и ще трябва да бъдем готови да го приложим.

Сподели: