Лечение на желязодефицитна анемия и железен дефицит – роля на Фероглобин в клиничната практика

Сподели:
ГОДИНА: 2024 / БРОЙ: 1

д-р Йоана Генева-Дойчинова, дм, гастроентеролог

ДКЦ XXII ЕООД, гр. София

В организма на възрастен човек се съдържат 4-4.5 g желязо, основната част от които се използват за синтезата на хемоглобин. За поддържане на тези запаси организмът се нуждае от 10-20 mg дневно желязо, които се набавят с храната. Недостатъчната консумация на храни, източници на желязо, е значим фактор за развитие на железен дефицит. Железният дефицит засяга около 50% от населението на планетата, като най-засегнати са жените и подрастващите.
Характерни симптоми на желязодефицитна анемия могат да бъдат лесна умора, слабост, бледи кожа и лигавици, болки в кръста, ускоряване на пулса (тахикардия) и дишането, замайване, главоболие, студени ръце и крака, зачервен и възпален език, чупливи нокти, безапетитие. Железният дефицит обикновено не се проявява самостоятелно. Приемът само на желязо не е достатъчен. Ко-фактори като цинк, мед, манган и витамини от група В, значително подобряват абсорбцията, транспорта и усвояването му.

 

На първо място причините за анемия се търсят в храносмилателната система, например при острите и хронични възпалителни заболявания на стомаха като гастрити и язви на стомаха и дуоденума, гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ) и хиатална херния. Пациенти с пептична язва на стомаха и дуоденума често се лекуват с антиацидни средства, които инхибират постъпването на желязо от хранителните продукти. При хронични ентерити, както и при пациенти с резекция на черва, също е възможно да възникне железен дефицит. Хроничното кървене от гастроинтестиналния тракт (при пептични язви, улцерозен колит, Крон, дивертикулити, хемороиди, тумори и др.) е друга честа причина за желязодефицитна анемия, асоциирана с патология на гастроинтестиналния тракт (ГИТ).

Терапията на железния дефицит и желязодефицитна анемия е етиологична (насочена към отстраняване на причините за заболяването) и патогенетична (заместително лечение с желязосъдържащи препарати и пълноценно хранене).

Продуктите от серията Фероглобин представляват лесноусвоима форма на желязо, витамини и допълнителни съставки. Предлага се в две форми в зависимост от нуждите на пациента – сироп и капсули. Фероглобин на капсули представлява комплекс от желязо и витамини с удължено освобождаване. Сиропът съдържа лесноусвоима форма на Лизин. Това, което помага при избора му е, че рядко причинява оплаквания от страна на стомаха и позволява продължителен прием в зависимост от нуждите на пациента. Благодарение на бавно разграждащи се капсули, не се наблюдават характерните при прием на железни препарати нежелани лекарствени реакции като болки, констипация, метален вкус в устата и др.

В Сърбия е проведено проучване в различни региони относно приема на Фероглобин капсули и неговото положително въздействие върху повишените нива на желязо и хемо­глобин при възрастни мъже и жени. Въздействието е измерено след първоначален период от 3 месеца и след това след период от 6 месеца. Нивата на хемоглобин (Hb) са се повишили по време на изследването. Средните нива на хемоглобин сред жените са били съответно 103.97, 113.86 и 123.86 в началото на проучването, след три и след шест месеца; при мъжете стойностите са съответно 108.63, 116.93 и 128.27.

Лечението на желязодефицитна анемия зависи от причините за възникване и тежестта на състоянието. Често желязодефицитната анемия успешно се преодолява с консумиране на богати на желязо храни. В по-тежки случаи се налага взимането на хранителни добавки, съдържащи желязо. Всеки продукт от серията Фероглобин е специално създаден с умерени, но ефективни нива на желязо, витамини и допълнителни съставки, като същевременно не дразни стомаха и е добър избор при лечение на ЖДА в гастроентерологията.

Сподели: