д-р Мила Арнаудова1, доц. д-р Цветелина Тотомирова2
1ВИТА МБАЛ, гр. София
2Клиника „Ендокринология и болести на обмяната“, ВМА, гр. София
Витамин D, т.нар. „слънчев витамин”, е един от най-често провежданите тестове в медицинските лаборатории в последните десетилетия. Засиленият интерес се дължи на непрекъснато нарастващата информираност и множеството научни данни, доказващи благоприятното му действие върху редица заболявания.
Наличните данни от множество обсервационни и епидемиологични проучвания показват, че витамин D се асоциира с различни състояния – неоплазми, въглехидратни нарушения, костни заболявания, стерилитет, депресии, сърдечно-съдови заболявания. Голям брой автоимунни заболявания също са свързани с ниски нива на витамин D, включително множествена склероза, системен лупус еритематодес, васкулит, ревматоиден артрит и други автоимунни ревматологични нарушения. От тук нарастващият интерес към вит. D има важно социално значение, тъй като недостигът му в популацията достига размерите на епидемия. По настоящи данни този дефицит засяга повече от един милиард деца и възрастни в световен мащаб[1].
Основната причина за дефицит на витамин D и непрекъснатото му нарастване на честотата на засегнатите индивиди е заседналият начин на живот, предимно в закрити пространства, а също и поради използването на слънцезащитни препарати и защитно облекло по препоръка на специалисти по дерматология за намаляване на риска от рак на кожата. На този етап съществува относителен консенсус по отношение на оптималните нива на 25-ОНD, като според повечето научни организации стойности по-ниски от 50 nmol/L се считат за недостатъчни[2].
Нивото на витамин D е под препоръчителните стойности в много страни по целия свят. Освен недостатъчното излагане на слънце, особено в северните страни, само ограничен брой храни естествено съдържат вит. D. Такива хранителни източници са рибата, яйченият жълтък и карантии като черен дроб. В някои страни определени хранителни продукти (напр. млякото) също биват обогатявани с вит. D.
Кратките периоди на излагане на слънчева светлина са полезни за производството на витамин D, докато продължителното излагане на UVB води до слънчево изгаряне и увреждане на ДНК[4]. Витамин D се произвежда под въздействие на UVB лъчите от слънцето. UVB светлината (с дължина на вълната от приблизително 280 до 310 nm) отваря В пръстена на 7-дехидрохолестерола, последната стъпка в синтеза на холестерол, и генерира превитамин D, който претърпява термично индуцирана изомеризация във витамин D3, преди да бъде прехвърлен в кръвообращението чрез свързване със серумния витамин D свързващ протеин[3]. С нарастването на дозите на ултравиолетовите лъчи, обикновеният тен се заменя с по-напреднали степени на слънчево изгаряне. Краткото време на излагане на UVB увеличава фотосинтезата на витамин D.
Въпреки това много други променливи могат да повлияят на дермалната фотосинтеза на витамин D като възраст, цвят на кожата, използване на слънцезащитни продукти, географска ширина, време на деня и сезон. В резултат на това няма консенсус относно това какво представлява безопасно и ефективно излагане на слънчева светлина за общото население[4,6]. Освен това, като се имат предвид горепосочените индивидуални различия, общите препоръки изглеждат неоснователни и не се препоръчват[4]. Независимо че кожният синтез на витамин D е сравнително бърз процес, поради особеностите на човешкото поведение (а именно работа на закрито, ограничено излагане на слънце в светлата част на деня) дефицитът на витамин D е все по-широко разпространен. Ако се има предвид дадената по-горе дефиниция от <50 nmol/L или <20 ng/mL, това означава, че една трета от световното население е с дефицит, с процент до 40% в Европа. Тежък дефицит, определен като <30 nmol/L или 12 ng/mL, се наблюдава при приблизително 7% от световното население[5].
В днешно време разпространението на недостига на витамин D е най-високо сред възрастните хора, пациентите със затлъстяване, обитатели на старчески домове и хоспитализирани пациенти. Разпространението на дефицита е с 35% по-високо при пациенти със затлъстяване, независимо от географската ширина и възраст[7]. В Съединените щати около 50 до 60% от живеещите в старчески домомове и хоспитализирани пациенти имат дефицит на витамина[8]. Дефицитът на витамин D също е по-често срещан при популации с по-високо съдържание на меланин в кожата и такива, при които се използва широко покритие на кожата, особено в страните от Близкия Изток. В Съединените щати 47% от афроамериканските бебета и 56% от кавказките бебета имат недостиг на витамина, докато над 90% от бебетата в Иран, Турция и Индия имат дефицит. При възрастното население 35% от възрастните в САЩ са с недостиг на витамин D, докато този процент е над 80% при възрастните в Пакистан, Индия и Бангладеш[8]. Въпреки че страните в Азия и Близкия изток са най-често засегнати от хранителен дефицит на витамин D, африканските и някои азиатски страни също се сблъскват с рахит, причинен от дефицит на калций[9].
Дефицитът на витамин D дълго време се смяташе за рядко срещан в Африка, но систематичен анализ на африканските страни разкрива, че тежкият дефицит на витамин D се наблюдава при 18% от населението в Африка[10].
Няколко скорошни проучвания, ръководени от Holick и сътр. установяват, че цял ден излагане на слънце може да произведе 10 000 до 25 000 IU витамин D[11]. Установено е, че излагане на 1000 cm2 на гърба три пъти седмично при половината от минималната еритематозна доза при обитателите на старчески домове повишава средния серумен 25-ОН вит. D за 3 месеца от 7.2 до 24 ng/mL (18 nmol/L до 60 nmol/L), еквивалентно на добавка от 400 IU/ден[12]. На този етап не е ясно до какво води пълното ежедневно излагане на слънце, дали е около 1000 IU или по-близо до 10 000 IU. Отговорът на този въпрос може да бъде полезен при тълкуването на дневните нужди от витамин D при лица с малко излагане на слънчева светлина[3].
Както е известно, витамин D се хидроксилира в черния дроб до 25-ОН вит. D от конститутивно активната хидроксилаза CYP2R1. Въпреки че този ензим очевидно е основният конвертиращ ензим, той не е единственият начин, по който се осъществява хидроксилирането[13]. Последните данни също поставят под въпрос конститутивния характер на тази реакция чрез доказателства, които предполагат, че този ензим е обект на няколко различни контролни механизми. Например, в състояние на гладно може да се наблюдава значително намаляване на експресията на CYP2R1[14]. Активирането на глюкокортикоидния рецептор (чрез дексаметазон или други кортикостероиди) също потиска активността на CYP2R1. По този начин вместо да разглеждаме черния дроб като конститутивна фабрика за количественото превръщане на витамин D в 25-ОH вит. D чрез нерегулиран ензим CYP2R1, действат метаболитни и хормонални механизми. Очевидно са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре как производството на 25-ОН вит. D се регулира в черния дроб[3].
В резултат от данните от различни проучвания, напоследък вит. D започна да се счита за основен за поддържане на физиологичната хомеостаза и неговият дефицит се свързва с широк спектър от заболявания и сърдечно-съдови и метаболитни нарушения, включително рак, хипертония и инфекциозни и автоимунни заболявания. Дефицитът на витамин D обикновено се определя като нива под 20 ng/ml, и се установява сред здравото население, както и сред боледуващи в целия свят, главно в северните райони.
Съществуват редица състояния, при които се наблюдава дефицит на витамин D. В условията на остро заболяване, нивата на 25-ОН вит. D може да са ниски поради острото намаляване на циркулиращия свързващ протеин[15]. Ефектите на разреждане във вътресъдовото пространство също могат да бъдат фактор. Такъв е и предхождащият острото състояние статус на витамин D. Следователно, корекцията на лошия статус на витамин D може да намали заболеваемостта и смъртността сред тези пациенти. Cristopher и сътр. предполагат, че може да са необходими много високи дози витамин D, за да се види ползата при пациенти в интензивното отделение[16].
По-високите дози може да са необходими, тъй като остро болните пациенти може да са секретирали стресови количества кортизол, което от своя страна може да увреди чернодробното и бъбречното хидроксилиране на витамин D[17]. Според данни от последните години, съществува връзка между ниския 25-ОН вит. D и повишения риск от смъртност по всякаква причина[18].
Тези констатации са наблюдавани и в европейски консорциум Д[19]. Мета-анализ, базиран на 75 000 пациенти от 38 изпитвания за добавки, също показва малко, но значително намаление на смъртността[20].
Проучването D2d изследва ефекта на витамин D3 в доза 4000 IU/ден върху развитието на захарен диабет сред 2423 мъже и жени на възраст >30 години, които са имали рискови фактори за развитие на заболяването. Не се наблюдава сигнификантна разлика във вероятността от развитие на захарен диабет през този период между групите на витамин D и плацебо. Въпреки това post hoc анализ при участници с изходно ниво на 25-ОН вит. D <12 ng/mL (или <30 nmol/L) показва 62% намаление на захарния диабет в групата на витамин D[3].
В друго голямо проучване VITAL при 25 871 мъже и жени на възраст над 50 години се проследяват ефектите от 2000 IU/ден витамин D3 в продължение на 5 години върху сърдечно-съдови инциденти и рак. Няма значителна разлика между групите на витамин D и плацебо по отношение на риска от развитие на инвазивен рак или индивидуално при рак на гърдата, простатата или колоректален рак. Въпреки това, сред тези с ИТМ <25, има значително намаляване на всеки инвазивен рак. Като се изключат първите 2 години от проучването, има и намаляване на случаите на смърт от рак[21].
Витамин D регулира както вродения, така и придобития имунитет Вроденият имунен отговор се характеризира с активирането на моноцити и макрофаги, които са в състояние да разпознаят свързани с патогена молекулни модели (PAMPs) и по този начин осигуряват първа линия на защита срещу външни агенти, увеличаване на антимикробна активност на макрофагите и повишаване на химиотаксиса и фагоцитен капацитет на тези клетки. От друга страна, дефицитът на витамин D нарушава способността на макрофагите да зреят, да произвеждат специфични за макрофага повърхностни антигени, да произвеждат фосфатазата на лизозомалния ензим и отделя водороден пероксид, който е от съществено значение за тяхната антимикробна функция.
От гледна точка на общественото здраве е по-добре да се увеличат потенциалните източници на вит. D чрез подсилване на специфични хранителни продукти, които се консумират масово или ако е необходимо – от особено уязвимите групи. Употребата на суплементи е подходящата алтернатива за уязвимите групи като бебета и неактивни възрастни хора, при които това се осъществява по-лесно. Настоящите препоръки за прием са твърде ниски, за да се запазят или достигнат оптимални концентрации на 25-ОН вит. D.
За общата популация, Институтът по медицина препоръчва 400-600-800 IU/дневна добавка с вит. D, съответно за бебета, деца/възрастни и възрастни хора, ако няма излагане на слънчева светлина[22].Тези препоръки са одобрени от ръководствата на немскоговорящите страни, Австралия и Нова Зеландия, Европейската агенция за безопасност на храните, Европейското дружество за калцифицирани тъкани и Международната фондация за остеопороза[24]. Ендокринното общество препоръчва от 600 до 2000 IU/ден за т.нар. рискови групи[23]. Насоките на Обединеното кралство (Научния консултативен комитет по хранене) препоръчват 400 IU/ден за всяка възраст[25]. Няколко други организации предлагат много по-високи дози (4000 до 10 000 IU/ден[26].
Тези препоръки са за лица, които нямат остеопороза или друго метаболитно заболяване на костите. За съжаление, тази точка не е оценена от много организации или практикуващи. Грешките могат да възникнат по два начина. Първо, субекти, които са прекалено загрижени за здравето на скелета си, биха могли да приемат твърде много, ако се следват препоръките на някои органи за до 10 000 IU на ден. Изчислено е например, че 3% от възрастните в Съединените щати приемат добавка на витамин D от >4000 IU/ден[27]. Такива количества биха могли потенциално да бъдат вредни, тъй като такива дози могат да намалят, вместо да увеличат КМП или здравината на костите[28]. От друга страна, използването на относително ниски дози може да бъде вредно за тези, при които нуждите са по-високи (напр. малабсорбция или затлъстяване). Явно е важно да се дефинира и постигне консенсус по отношение на това какво представлява дефицит, за да се даде възможност за разрешаване на съществуващите различия в препоръките за дневна доза добавки[3].
При пациенти, които имат остеопороза или други костно-метаболитни заболявания, препоръките за заместително лечение с вита. D са различни от тези за общата популация. На първо място е важно да се осигурят стойности на витамин D над прага 20 ng/mL (50 nmol/L). Освен това има доказателства, че отговорът към антиостеопорозните медикаменти може да се засили, когато се осигури достатъчно витамин D и калций[29].
Съществуват редица специфични за пациента фактори, които могат допълнително да повлияят на количеството витамин D, необходимо за постигане на достатъчна концентрация и е важно тези фактори да се взимат предвид за преценка на отговора на пациентите към заместителното лечение[30]. Zittermann и сътр. демонстрират връзка между дозата на витамин D и телесното тегло и съответно увеличаването на циркулиращия 25-ОН вит. D[31]. Телесното тегло оказва влияние върху обема на кръвта и количеството на мускулната и мастната тъкан. По-високият процент телесни мазнини или по-високият индекс на телесна маса (ИТМ) са свързани с по-малки увеличения в концентрациите на 25-ОН D в отговор на добавката на витамин D.
След перорален прием витамин D се абсорбира бързо, за да достигне максимално ниво около 24 часа. Нивата на 25-ОН D нарастват постепенно до пик на 7-14 ден в зависимост от дозата[32]. Степента на отговор към същата перорална доза може да бъде много широка[33]. Степента на отговор е резултат от входа, както и от метаболитното разграждане и разпределение на тъканите. Клинични изпитвания и проучвания, използващи радиоактивни форми на витамин D показват, че различни състояния на малабсорбция променят абсорбцията на витамин D[34]. Стареенето не пречи на абсорбцията на витамин D при възрастни индивиди с нормална бъбречна функция[35]. Освен това е доказано, че изходната концентрация на 25-ОН D допринася за вариациите в реакцията на 25-ОН D след включване на заместителна терапия[36]. Тъй като чернодробното хидроксилиране на витамин D може да бъде процес на насищане, отговорът също може да бъде повлиян от изходните концентрации. Редица проучванията показват, че изходното ниво на 25-ОН D влияе върху отговора след прием на витамин D[37].
Насоките за клинична практика на Ендокринната общност препоръчват следното: деца на възраст 0-1 години, 400 IU/ден (10 μg/ден), а за 1-18 години поне 400-600 IU/ден (10-15 μg/ден); но може да изисква най-малко 1000 IU/ден за постигане на серумно ниво от 25-ОН D >75 nmol/L (>30 ng/mL). За възрастни на възраст 19-50 години и бременни и кърмещи жени, ръководството препоръчва най-малко 600 IU/ден (15 μg/ден) и поне 1500-2000 IU/ден (37.5-50 μg/ден), за да се поддържа серумното ниво на 25-ОН D >75 nmol/L (>30 ng/mL). За възрастни на възраст ≥50 години насоките предлагат поне 600-800 IU/ден (15-20 μg/ден) и най-малко 1500-2000 IU/ден (37.5-50 μg/ден) за повишаване на кръвното ниво с 25(OH)D над 75 nmol/L (30 ng/mL)[38].
В заключение, с оглед многобройните епидемиологични проучвания, показващи, че нивото на витамин D далеч не е оптимално в много страни по целия свят, е по-добре да се увеличат потенциалните източници на витамин D чрез обогатяване на специфични хранителни продукти.
Употребата на суплементи е подходяща алтернатива за уязвимите групи като бебета и неактивни възрастни хора, при които това се осъществява по-лесно. В литературата липсват достатъчно данни за приемливи концентрации на 25-ОН D при кърмачета, деца, бременни и кърмещи жени и определени етнически групи. Необходими са допълнителни изследвания, за да се проучат препоръките за приема на витамин D и адекватността му в специализирани групи пациенти, които включват пациенти, приемащи медикаменти, които влияят на метаболизма на витамин D, пациенти с малабсорбция, пациенти след стомашен байпас и много други.
книгопис:
Книгописът е на разположение в редакцията.


















